dimecres, 5 d’octubre del 2011

¿Amor Etern?

¿Amor Etern?
En èpoques en què la trobada comença pel sexe i recentment després es pensa en el compromís, la construcció de la intimitat i la tendresa. I en un context on la tecnologia-mòbils, correu electrònic-va canviar la manera de relacionar-se, De què depèn la durada de la de la passió en la parella? Quan passa a ser tendresa, afecte o simplement ... costum?

"L'amor està associat amb la presència de dopamina, un neurotransmissor cerebral associat amb la motricitat, les emocions i els sentiments de plaer. Els que desitgen una parella duradora hauran de compartir activitats interessants, enginyoses i excitants", afirma l'antropòloga nord-americana Helen Fisher, que investiga el tema des de 1983.

L'experta assegura que en l'atracció per l'ésser estimat intervenen tres neurotransmissors cerebrals: la dopamina (també produeix taquicàrdia i hipertensió arterial), la noradrenalina (produeix els impulsos i la motivació) i la serotonina (un inhibidor que redueix la seva presència en estats passionals ).

Fisher va arribar a aquests resultats sobre la base de dos estudis. Un, realitzat amb l'ajuda de la neuròloga de la Facultat de Medicina Albert Einstein de la University College in London, Lucy Brown, que va consistir en escanejar el cervell de 34 persones mentre miraven la foto de la persona per la qual sentien una atracció física. Mentre ho feien, les imatges d'aquests cervells van mostrar elevats nivells de dopamina o noradrenalina, o de tots dos, tant com una disminució en els nivells de serotonina.

L'altra investigació va consistir en una enquesta consistent en preguntes i respostes que es va realitzar a 800 persones amb la precondició que cadascuna d'elles hagués viscut, alguna vegada, l'amor passional. El 80% de les respostes va revelar que la passió només va durar entre 1 i 3 anys.

Una enquesta de la Universitat de Cornell, de Nova York, apunta en el mateix sentit: cinc mil persones entrevistades de 37 cultures diferents van coincidir que la passió dura entre 18 i 30 mesos.

Consultats sobre l'opinió de l'antropòloga evolucionista, psicoanalistes i metges argentins afirmen que l'amor passional és només la meitat de l'amor. "L'altre 50% dependrà de com es combinin els trets personals de les persones que integren la parella", afirma el metge i psicoanalista Sergio Rodríguez.

"En l'amor passional ens obsessionem pel nostre estimat i estem en èxtasi. És un estat que no podem controlar", sintetitza Fisher, també autora del best seller "Why we love" (Per què estimem). I si la passió és un estat de febre que tota persona gaudeix quan viu i anhela quan no la té, potser sigui oportuna la conclusió Hoffmann: "Demanar-li a la química que faci tot és posar-li un termini biològic a la relació".

"El compromís amb una altra persona, particularment un compromís incondicional i, més encara, un compromís del tipus''fins que la mort ens separi, en les bones i en les dolentes, en la riquesa i en la pobresa'', s'assembla cada vegada més a un parany que cal evitar a qualsevol preu ", descriu el crític de la postmodernitat, l'escriptor polonès Zygmunt Bauman, en el seu llibre" Amor líquid ". Una obra que intenta demostrar la precarietat de la durabilitat.

Potser una fórmula per sobreviure a aquests temps sigui, com suggereix Hoffmann, "construir l'amor a través d'actes de confiança que reforcin el vincle i amb proves de l'eficàcia que cadascú té per contenir l'altre". Sense oblidar el fonamental aportació de buscar activitats compartides que estimulin la complicitat, la diversió, el canvi i el factor sorpresa.

Finalment, al meu entendre, només es tracta d'amor i el cor té raons que ni química ni la raó poden explicar. Preguntar per la durada de la passió no és començar a matar?

Podem estimar a un altre quan aprenem a conèixer-nos, i ens estimem a nosaltres mateixos incondicionalment. Llavors com diu Eric Fromm: "La paradoxa de l'amor és, ser un mateix, sense deixar de ser dues."

I així llavors l'únic amor etern ... és l'amor a un mateix.
"El desig mor automàticament quan s'aconsegueix: fineix al satisfer.
L'amor en canvi, és un etern insatisfet. "
José Ortega I Gasset